Dilemma: Papieren of katoenen zakdoeken?

Share Button

Ik heb het geluk aan zowat de helft van hetgeen in de lucht hangt allergisch te zijn dus ik snuit er behoorlijk op los. Ik gebruik meestal katoenen zakdoeken om mijn neus te snuiten maar hier en daar in het huis staan ook strategisch dozen papieren zakdoekjes opgesteld. Papier komt van bomen, is niet herbruikbaar dus stelde ik me al lang de vraag wat nu de meest duurzame oplossing is.

Het programma Kassa op de Nederlandse zender Vara heeft een studie laten uitvoeren en het resultaat was niet wat ik verwachtte. Lees hier het artikel.

Papieren zakdoeken

Tissues for Runny Noses” door Steven Depolo, gebruikt onder CC BY

Conclusie:

Papieren zakdoekjes gemaakt van hout van duurzame afkomst (bijvoorbeeld met FSC label) zijn effectief duurzamer dan katoenen zakdoeken, vooral vanwege het belastende productieproces van katoen. Verder gebruik je best zakdoekjes uit een doos doordat ze dunner zijn (minder papier) en de verpakking ook recycleerbaar is.

Maar wat nu met al mijn katoenen zakdoeken?

Gooi ik die weg? Uiteraard niet. Als je net zoals ik reeds stapels van die zakdoeken liggen hebt is dit ecologisch gezien de beste optie aangezien de hoofdbrok van de belasting voor het milieu reeds gebeurd is tijdens het productieproces en het transport ervan (vaak vanuit China). Je moet de zakdoeken uiteraard nog wassen maar ik zie dat persoonlijk niet als extra belasting voor het milieu omdat je nooit bijvoorbeeld een extra trommel zult moeten wassen door die paar zakdoeken. Die gaan gewoon bij de hoop.

Wat met mijn gebruikte papieren zakdoeken?

Wel, goed nieuws. Die gooi je gewoon bij het compost. Dus voortaan niet meer in de restafvalzak!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>