Weg met wegwerp oorstokjes: Hier is het oorlepeltje

Share Button

Apen oorinspectieVeel van de artikels op Econologist gaan over niet-ecologische gewoontes waar we amper stil bij staan en dit is er nog zo een: Het oorstokje. Gemaakt van plastic of hout met watten errond. Bijna iedereen gebruikt het en accepteert het feit dat het wegwerp is. Maar bestaat er dan een ecologisch alternatief?

Het alternatief: Oorlepeltje

OorlepeltjeIk moet eerlijk zijn dat ik nog nooit van een oorlepeltje gehoord had tot ik mijn huidige vriendin leerde kennen. Zij gebruikte het al jaren maar mij was het compleet onbekend. En toen ik het zag was ik er een klein beetje bang van. Met een stukje metaal in je oor zitten? Brrrrrrr… Nu, ik besloot zes maanden geleden zo’n ding te kopen. Niet zo makkelijk want uiteindelijk vond ik het enkel bij de apotheker. En tot mijn grote verbazing kostte het me amper 1,5 EUR!

Ik gebruik het ondertussen meer dan zes maanden en ik voel me er goed bij. Het is even wennen in het begin maar je wordt het gevoel echt wel gewoon. Ik merk ook dat ik veel minder vaak geneigd ben mijn oren te reinigen dus voor mij een teken dat het goed werkt. Vroeger voelde ik na 2 dagen al een soort irritatie maar nu amper nog.

Reinigen van het oorstokje doe ik met een velletje toiletpapier (ik gebruik hier graag de laatste velletjes van een rol voor, die gebruik je toch bijna nooit) of een klein straaltje water. Verder is er niks van afval aan. Het kwam zelfs niet in een stomme plastic verpakking :-) Check!

Je oren reinigen goed?

Sommige bronnen zeggen dat het eigenlijk niet goed is je oor te reinigen maar ik vind het toch vervelend na een tijdje dus voor mijn comfort doe ik het toch. Ik heb nog nooit last gehad van mijn oren dus zo schadelijk kan het niet zijn, toch? En met het oorlepeltje duw ik zeker het oorsmeer niet dieper mijn oor binnen dus voor mij helemaal geen probleem.

Impact op het milieu

Terug een moeilijke discussie natuurlijk. Zeker als je een non-believer moet overtuigen. Je zal heus geen vuilniszak vol oorstokjes hebben per jaar, misschien ook niet gedurende je hele leven. Ook kosten oorstokjes nu de wereld niet dus waarom zou ik? Wel, jaarlijks worden zeker en vast miljarden van die dingen geproduceerd. Veel in plastic maar veel in hout ook. Slecht voor de plasticsoep en de bomen die er jaarlijks voor sneuvelen. Om maar nog te zwijgen over de verpakking waarin die komen, het transport enzovoort.

Dus: Morgen allemaal naar de apotheek en voor anderhalve euro ben je voorgoed van die vervuilende wattenstaafjes af!

Share Button

6 Responses to Weg met wegwerp oorstokjes: Hier is het oorlepeltje

 1. Frida zegt:

  Ik gebruik deze oorlepel al jaren naar een oor operatie maar helaas ben ik hem kwijt geraakt en kan ik hem hier nergens meer kopen.Kan U mijn aan een adres helpen waar ik hem kan bestelen of kan kopen. Al vast bedankt voor U moeite.

  Met vriendelijke groet Frida

 2. f fokkema zegt:

  hoi ik ben ook op zoek kan het niet vinden weet iemand iets hoor ik graag gr frank

 3. G.v.d.Wijk zegt:

  Zou ook graag een oorlepel willen hebben, maar kan geen site vinden waar ik het kan bestellen en de apotheek hier heeft het niet.

 4. […] een propere mop die ik kan herbruiken! Hygïene Watjes → wasbare pads Wattenstaafjes → oorlepeltje Maandverband → wasbare maandverbanden Tampons → herbruikbare cups of zeesponsjes Wat zijn jouw […]

 5. Marcel de Beurs zegt:

  Ze zijn niet zo makkelijk te vinden hoor die oorlepeljes. Ik gebruikte hem al jaren maar ben hem kwijt geraakt. Apotheek heeft ze meestal niet en drogisterij ook niet. Heb het gevonden en zelf twee nieuwe besteld. Ga naar: drogisterij.net zoek bij ‘oorreiniger’ en je krijgt dan Malteser oorreiniger. Die moet je hebben.

 6. Marieke zegt:

  Ik wist niet van het bestaan van zo’n oorlepeltje, tot een vriendin me deze site doorstuurde!
  Onmiddellijk ben ik op jacht gegaan via verschillende apothekers!
  Bij de eerste apotheek had ik al meteen prijs. Mijn eigen oorlepeltje voor maar €1,30! :)
  Ik ben nu al fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>