Weg met die wasverzachter!

Share Button

WasverzachterWas in de trommel, deurtje dicht, waspoeder en wasverzachter in de juiste bakjes, de juiste temperatuur, het juiste programma en draaien maar. Zo heb ik destijds mijn eigen was leren doen. Net zoals iedereen vermoed ik. Terug een van die gewoontes die je aanleert als je jong bent en je nooit echt in vraag stelt. Tot je op je budget gaat letten en probeert ecologischer te leven. Is wasverzachter nu echt zo’n essentieel onderdeel van het wasritueel? Wel ik ben ondertussen overtuigd van niet. En daar zijn een aantal redenen voor.

Slecht voor het milieu

Heel wat wasverzachters bevatten chemische producten, geurenstoffen enzovoort die moeilijk afbreekbaar zijn en dus slecht zijn voor de kwaliteit van ons water. Ook heb je de verpakking en het transport ervan die zorgen voor heel wat afval en CO2 uitstoot.

Slecht voor de wasdroger

Ok, we zouden allemaal onze was moeten buiten hangen om te drogen. Dat is de meest ecologische optie. Maar heel veel mensen gebruiken dagelijks hun wasdroger en net voor dat toestel is wasverzachter heel slecht. In vele wasdrogers zit een sensor die de vochtigheid opmeet en op die manier bepaalt of de was droog is. Door de verdamping van de wasverzachter komt na verloop van tijd een soort film op die sensor waardoor je wasdroger niet goed meer functioneert. Daardoor kan hij veel langer drogen dan nodig (meer energieverbruik!) of kan hij zelfs gaan oververhitten volgens bepaalde bronnen.

Allergieën

Heel wat mensen zijn allergisch aan wasverzachter, zelfs zonder het te weten. Je kunt er jeuk, huiduitslag of zelfs eczeem door krijgen. Dat komt doordat je lichaam gaat reageren tegen de lichaamsvreemde stoffen die in wasverzachter zitten. Heel wat baby’s hebben daar trouwens last van dus doe het je kleinste niet aan.

Slecht voor je kledij?

Ok dit is een moeilijke. De ene zweren dat het goed is voor je kledij doordat de vezels minder hard zijn en dus minder gaan schuren. Anderen zeggen dat wasverzachter net je kledij sneller doet verslijten. Eerlijk gezegd: Ik ben er nog niet uit.

Wel is het zo dat bepaalde stoffen echt wel zonder wasverzachter gewassen moeten worden. Een voorbeeld is moderne sportkledij. Wasverwachter verstopt de poriën van die kleren waardoor ze minder goed gaan ademen. Ook nemen handdoeken minder water op als ze met wasverzachter gewassen zijn doordat er een soort vettig laagje op ligt.

Bah die geur!

Ok dat is misschien persoonlijk maar wat haat ik de chemische geur van wasverzachter! Lentefris, wasdraadfris, ocean breeze. Noem maar op! Voor mij ruikt het allemaal heel erg artificieel. Ik heb nog liever neutraal ruikende kledij dan kledij die ruikt naar Lenor lentefris.

Slecht voor de portemonnee

Bij Econologist is ons budget uiteraard ook van belang, naast de impact op het milieu. Wel, wasverzachter vind ik echt duur. Vooral dan nog als je weet dat het meeste dat niet aan je kledij hecht gewoon wegspoelt. Vreselijk toch?  Je betaalt al snel 3 euro per liter dus kun je al gauw 20 euro per jaar besparen door het niet meer te gebruiken.

Wat is dan het alternatief?

Mijn kledij is zonder wasverzachter zo hard eens het droog is. Hoe krijg ik terug zachte was? Wel laat ons eerst eens zien waarom was hard wordt. Dat komt doordat kalkdeeltjes in het water zich vasthechten aan je kledij. Die zorgen ervoor dat je kledij hard aanvoelt eens het droog is. Kalk dus… Je voelt me al komen vermoed ik. Juist ja, azijn lost kalk op. Azijn is dus een perfect alternatief voor wasverzachter. Ik doe al een tijdje een goeie scheut natuurazijn in het bakje van de wasverzachter in mijn machine en mijn kledij voelt duidelijk zachter aan. En voor je je zorgen gaat maken: Je kledij gaat echt niet naar azijn stinken. Zelfs niet als ze terug nat wordt. En een bijkomend voordeel is nog dat azijn er ook zal voor zorgen dat je minder kalkafzetting krijgt in je machine waardoor die efficienter werkt en langer meegaat. Zo kun je ook stoppen met dure Antikal en andere blokjes te gebruiken :-)

Een andere manier om je kledij zachter te maken is ze buiten laten drogen in de wind. Doordat de wind de stof in beweging houdt hebben de kalkdeeltjes minder kans aan elkaar te hechten en daardoor voelt je kledij minder hard aan.

Mis je de frisse geur van wasverzachter in je kledij? Wel daar is ook een ecologisch alternatief voor: Doe een paar druppeltjes etherische olieën bij de azijn in je wasverzachterbakje. Experimenteer wat met de hoeveelheid en begin vooral rustig aan want je wil echt niet ruiken als een parfumwinkel tijdens de koopjesperiode.

Conclusie

Wasverzachter is echt iets wat we naar mijn mening allemaal kunnen missen. Er zijn hevige discussies aan de gang tussen voor- en tegenstanders maar we kunnen er niet onderuit dat het slecht is voor het milieu. Al ware het maar door de productie van de chemicaliën die nodig zijn om wasverzachter te maken of de verpakking en het transport ervan. Mijn besluit staat vast: Ik gebruik nooit geen wasverzachter meer. Terug iets wat ik niet hoef te kopen dus terug wat geld bespaard!

Share Button

4 Responses to Weg met die wasverzachter!

 1. Annelies Breye zegt:

  Hey,

  ik vind je tip heel waardevol. Enkele jaren geleden had ik voortdurend last van jeuk zonder aanwijsbare reden. Toevallig kwam ik erachter dat het door mijn wasverzachter kwam. Sindsdien gebruik geen wasverzachter meer. Mijn kleren voelen ook ‘harder’ aan en stinken ook niet. Bij mij komt het niet meer binnen en dat raad ik iedereen aan!

  mvg
  Annelies

 2. Marla zegt:

  Omdat mijn vriend zo graag zachte kleding wil ben ik wasverzachter gaan gebruiken. Maar sindsdien zit ik continu overal te krabben. Het heeft even geduurd voordat ik erachter kwam wat het nou veroorzaakte. Die wasverzachter gaat de deur uit en zonder dat mijn vriend erachter komt ga ik azijn gebruiken. Kijken of hij het merkt! :P

 3. Christina zegt:

  Hallo,

  Wij gebruiken al een hele tijd azijn als wasverzachter, voor de gewone kleding is dat ook ok. Echter voor de judopakken van mijn vriend is dat heel erg slecht. Normaal doet hij er minstens 2 jaar met een pak zonder dat het echt versleten is maar sinds we azijn gebruiken is een pak al na een half jaar kapot. De stof valt gewoon uit elkaar. Is er een ander alternatief?

  Groetjes Christina

 4. Rita Anno zegt:

  ik maak mijn wasprodukt en wasverzachter zelf met gewone zeep sodakristallen voor mijn wasprodukt en kyisazijn conditioner water en kuisazijn drie gelijke delen en goed schudden en klaar mijn was is perfekt schoon en ruikt lekker fris en is daarbij nog zacht ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>