Weet jij waar je je geld aan uitgeeft?

Share Button

We kennen de situatie allemaal wel: We hoopten op het eind van de maand wat geld opzij te zetten maar in werkelijkheid is er bijna niks meer over. Of nog erger: Je geld is op nog voordat het eind van de maand in zicht is. En als je dan probeert terug te denken waar je geld naar toe is kun je vaak niet alles meer herinneren. En je had nochtans zo goed op je uitgaven gelet deze maand… Herkenbaar? Wel lees dan vooral verder.

Wie de introductie op Econologist gelezen heeft zal weten dat ik na de aankoop van mijn huis beseft heb dat ik toch wat verstandiger met mijn geld zou moeten omspringen om rond te komen. Na heel wat inspanningen bleek ik toch nog te vaak voor verrassingen te staan. Het geld was op en ik had geen flauw idee waaraan ik het besteed had.

Een tijdje geleden sprak ik met een vriendin en het onderwerp kwam ter sprake. Zij moet ook vaak tellen om rond te komen en hield al haar uitgaven bij in een Excel werkblad om zo een idee te hebben waaraan ze haar geld besteedt. Op die manier krijg je inzicht waar er nog wat te besparen valt. En ja hoor, het werkt!

Mag het iets praktischer voor mijn verwarde geest?

Ja, ik ben een warhoofd. Ik weet vaak ‘s middags niet meer wat ik die ochtend gedaan heb. Laat staan of en hoeveel geld ik uitgegeven heb. Dus een Excel werkblad was voor mij geen optie. De techneut in mij moest dus op zoek naar een oplossing. Ik zocht een manier om makkelijk onderweg (lees: onmiddellijk na de aankoop) mijn aankopen te noteren, liefst toch ietwat georganiseerd per onderwerp of uitgavenpost om het met een gewichtig woord te zeggen. Dat zou de enige manier zijn waarop dit voor mij kans op slagen heeft.

Toshl

Toshl logo horizontalNa een lange zoektocht doorheen letterlijk honderden apps voor de smartphone kwam ik uit op Toshl. Een app die beschikbaar is op iOS (Apple), Android, Windows Phone en ook gewoon in de browser. Dat laatste was een grote plus voor mij want als je een grondige analyse wil doen van de inkomsten en uitgaven is het toch allemaal net iets makkelijker op een normaal computerscherm. Ik houd nu al iets meer dan 2 maanden mijn uitgaven bij en ik moet zeggen dat ik al een verschil zie. Ik weet iedere maand hoeveel ik uitgeef aan eten, drinken, brandstof, restaurantbezoekjes, huishoudspullen en zoveel meer. Toshl gaat ook iedere maand je uitgaven vergelijken met de vorige maand en het wordt eigenlijk een soort competitie om iedere maand net iets minder uit te geven dan vorige maand. Handig is ook dat je kunt ingeven hoeveel geld je verdient per maand. Zo weet je perfect of je die maand meer of minder uitgegeven hebt dan wat je verdient hebt.

Toshl laat je ook toe te werken met budgetten zodat je kunt instellen hoeveel je per maand aan ieder type uitgaven mag spenderen en laat je ook steeds zien hoeveel budget je nog over hebt. Heel handig!

Toshl screenshots

Gratis

Het leuke aan Toshl is dat de basisversie met reeds heel wat functies helemaal gratis is. Niet voor 1 maand of 3 maanden zoals vaak het geval is maar echt gewoon gratis. Niks houdt je dus tegen om dit eens te proberen. Baat het niet dan schaadt het niet, nietwaar. Ikzelf ben direct overgeschakeld op de betalende versie omdat ik toch een aantal van de betalende functies aantrekkelijk vond (zoals het ingeven van meerdere inkomsten per maand). Allemaal heel betaalbaar en voor mij persoonlijk het geld waard.

Ecologisch?

Je kan door een overzicht te krijgen op je uitgaven heel wat geld besparen maar hoe is dit nu ecologisch? Wel, heel eenvoudig: Praktisch alles waaraan we ons geld uitgeven heeft wel ergens een impact op het milieu (productie, transport, recyclage enz.) dus hoe minder geld je uitgeeft hoe kleiner je ecologische voetafdruk. Eenvoudig toch?

Conclusie

Het lijkt misschien voor veel mensen iets overbodig, te veel werk of gewoon ronduit freaky maar geloof me, het is een kleine moeite (en een snel aangekweekte gewoonte) die heel snel resultaat oplevert. Ik kan het iedereen aanraden. Het geeft je een realistisch en vaak confronterend beeld van waaraan je je geld spendeert. Iets waarvan je zal denken: Waarom ben ik hier niet vroeger mee begonnen?

En voor de mensen die het zich afvragen: Neen ik ben niet gesponsord door Toshl. Ik ben gewoon een enthousiaste gebruiker die jou wil helpen de goede keuze te maken :-)

Share Button

One Response to Weet jij waar je je geld aan uitgeeft?

  1. Omnipleasant zegt:

    Super! Ik probeer het. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>