Waarom ik (bijna) gestopt ben met frisdrank drinken

Share Button

Iced Tea met citroenWat vroeger voor de meeste mensen een extraatje was, iets wat nu en dan eens kon is tegenwoordig de standaarddrank geworden van velen. Frisdrank is nochtans niet goed voor de gezondheid. Daar zijn we het ondertussen allemaal wel over eens. Maar toch wordt frisdrank nog steeds in hallucinante hoeveelheden geproduceerd en verkocht. Naast de gezondheidsrisico’s hebben frisdranken een behoorlijke ecologische impact. Denk maar aan productie, transport, verpakking enzovoort. En weet je eigenlijk wat je jaarlijks uitgeeft aan frisdrank en dus hoeveel je kan besparen door er geen meer te drinken?

Het dagelijkse blikje cola light

Al geruime tijd had ik de gewoonte om bij het thuiskomen een fris blikje Cola Light open te trekken alvorens mezelf in de zetel te nestelen. Een gewoonte dus, iets wat ik mezelf aangeleerd heb. Ik dacht er niet over na. Ok, een frisdrankje smaakt wel eens lekker en is verfrissend maar wat zijn nu de gevolgen ervan? Met die vraag ging ik wat opzoekingswerk doen en vooral ook rekenen.

Gezondheidsrisico’s

Coca Cola blikjes - 256pxHonderden, misschien duizenden studies hebben aangetoond dat het drinken van frisdranken gelinkt wordt aan ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas, ziekte van Alzheimer enzovoort. Dat geldt niet enkel voor gesuikerde frisdranken maar ook voor de zogenaamde light frisdranken. Wist je trouwens dat je door het drinken van light frisdranken een groter risico hebt om te verdikken?

Hieronder een greep uit een aantal artikels die waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s:

Ok en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Maar zoals gezegd, dat weten we wellicht allemaal. Dus naast de gezondheidsrisico’s van frisdrank, waarom zou ik in godsnaam stoppen met het drinken ervan?

Geld besparen

Stel dat je 1 blikje cola per dag drinkt. De prijs van zo’n blikje in de supermarkt komt al gauw neer op 0,50 EUR per stuk. In een automaat gaat de prijs al snel omhoog naar 1 tot anderhalve euro. Op jaarbasis kost je dat dus:

  • Gekocht in de supermarkt: 0,50 EUR * 365 = 182,50 EUR
  • Koop je je blikjes in een automaat betaal je al gauw het dubbele tot het driedubbele per jaar, zijnde 365-550 EUR per jaar

Je kunt makkelijk de mogelijke besparing uitrekenen voor je gezinssituatie op die manier. Ook voor PET flessen of andere verpakkingen.

plastic afval transportImpact op het milieu

Eerst en vooral moet frisdrank geproduceerd worden. Voor dit productieproces is energie nodig. Hetzelfde geldt voor de grondstoffen die in frisdranken gaan (suiker, plantenextracten, koolzuurgas, bewaarmiddelen enzovoort). Daarnaast heb je dan nog de verpakking (blik, PET, glas) en secundaire verpakking (plastic, karton). Dit alles moet ook geproduceerd worden en in het geval van bijvoorbeeld de secundaire plastic verpakking die rond blikken en flesjes zit wordt er maar bitter weinig van gerecycleerd.

Om een idee te kunnen vormen van de stappen die nodig zijn om frisdrank te maken en de energieconsumptie ervan raad ik het volgende artikel aan: https://cocacolabelgium.be/merken/merken-productie/ De hoeveelheden energie die nodig is in dit proces moet je er zelf bij verzinnen maar laat ons eerlijk zijn dat het niet gering kan zijn.

Besluit

Mijn besluit staat zoals je wel al kon raden vast. Ik probeer nog zo weinig mogelijk frisdanken te drinken. Mijn gezondheid wordt er beter van en ik bespaar jaarlijks een behoorlijk bedrag waarmee ik lekker andere dingen kan doen :-) Bovendien zorgt het feit dat men geen frisdrank en verpakkingen hoeft te produceren voor mij ervoor dat mijn ecologische voetafdruk terug een klein beetje kleiner wordt.

Je vraagt je misschien af wat het alternatief dan is? Wel heel eenvoudig: Water. Kraantjeswater welteverstaan. In het begin miste ik mijn blikje frisdrank wel maar ondertussen is de gewoonte doorbroken en denk ik er maar zelden nog aan. Ook kun je bijvoorbeeld zelf eens iced tea maken of wat citroen of limoen in je water uitpersen voor wat afwisseling. Heel lekker en verfrissend!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>