Verbruiken TL-lampen meer bij aan- en uitschakelen?

Share Button

Dit is zo een van die dingen die ik als kind aangeleerd werd en waar ik me toen amper vragen bij stelde: Als je nu en dan in een ruimte moet zijn met TL-lampen, dan laat je die lampen best aanliggen omdat ze veel meer verbruiken als je ze steeds terug aanzet. Blijkbaar is dat gebruik nog steeds bij heel wat mensen ingeburgerd want het gebeurt nog altijd en het gerucht zelf wordt nog steeds doorgegeven. Maar is dat nu eigenlijk wel zo? Verbruikt een TL lamp bij het opstarten zoveel energie dat het beter is de lamp aan te laten?

Fluorescent lampsMeer verbruik bij het opstarten?

Het is inderdaad zo dat een TL lamp bij het opstarten een soort energieboost nodig heeft. Maar die energieboost is zo klein dat het amper overeen komt met het normaal verbruik van de lamp van enkele seconden. Het is dus zeker niet zo dat je minder elektriciteit zal verbruiken door een TL lamp aan te laten als je een ruimte verlaat voor enkele minuten. Uit dus met die handel!

Veelvuldig aan- en uitschakelen

Experts waarschuwen er wel voor dat een TL lamp mogelijk sneller stuk gaat door veelvuldig aan- en uitschakelen op de conventionele manier (flikkeren en zoemen). Om dat te voorkomen kun je een systeem installeren dat de lamp gaat voorverwarmen voordat ze ontstoken wordt. Hierdoor gaat je lamp een stuk langer mee en je lamp zou ook tot 25% minder gaan verbruiken. Ik zou een dergelijk systeem echter enkel aanraden voor ruimtes waar de TL lampen effectief voortdurend aan- en uitgeschakeld worden. Voor een zolder bijvoorbeeld waar je amper een paar keer per maand komt heeft deze investering totaal geen zin.

Conclusie

Door je TL lampen uit te schakelen wanneer je even niet in de ruimte aanwezig bent zul je een pak minder energie verbruiken. Terug een mythe de wereld uit. Men zegge het voort!

Meer info

By Flickr user Oimax    This image was originally posted to Flickr by OiMax at http://flickr.com/photos/72396314@N00/404614118. It was reviewed on 20 May 2007 by the FlickreviewR robot and was confirmed to be licensed under the terms of the cc-by-2.0. (Flickr) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>