Restjes verwerken: Pompoen-wortelsoep met curry

Share Button

Butternut pompoenVaak hebben we restjes groenten waarmee we geen raad weten in de keuken. Omdat de hoeveelheden te klein zijn of omdat ze op het eerste zicht niet samen passen in een gerecht. Ik had zo onlangs nog een restje pompoen liggen in de koelkast en het leek me zonde om dat te moeten weggooien. Invriezen was een optie geweest maar ik besloot creatief aan de slag te gaan en er een soepje van te maken. Een restje wortelen leek me ook geschikt voor in de soep. Het resultaat was een verrassend lekkere, romige soep met het zoete van de wortelen en de heerlijke smaak van pompoen.

Hier is het recept. Probeer het zeker eens uit:

Ingredienten:

  • 1 grote ajuin
  • 1/3 van een middelgrote pompoen
  • 4 tot 6 middelgrote wortelen
  • 2 blokjes groentenbouillon (uiteraard nog beter met verse bouillon!)
  • Curry naar smaak (zorg voor een milde curry als je niet van pikant houdt)
  • Een koffielepel kurkuma (optioneel, vooral voor de kleur)
  • Zwarte gemalen peper en zout voor de afkruiding

Werkwijze:

Zet een grote pot op een zacht vuurtje en doe er alvast een klontje boter in (gestoofde groenten geven veel meer smaak aan je soep).

Pel de ajuin en snijd in grove stukken. Ontpit de pompoen, snijd er eventueel de schil af (zeker niet nodig met butternut pompoen) en snijd deze ook in grove stukken. Doe ondertussen de ajuin in de pot en laat rustig stoven tot de ajuin glazig wordt. Het is niet de bedoeling dat de ajuin gaat kleuren want dat geeft een bruine kleur aan je soep. Schil de wortelen en snijd ze in kleine stukjes (kleine stukjes hoeven minder lang te koken).

Eens de ajuin glazig is roer je er de curry en kurkuma door en laat nog eventjes verder stoven. Door de kruiden mee te stoven geven ze meer smaak af. Doe er vervolgens de pompoen en de wortelen bij en laat die mee stoven voor een 5-tal minuten. Roer regelmatig zodat je groenten niet aanbakken. Los ondertussen de bouillonblokjes op in water en giet vervolgens het water op de groenten. Zorg ervoor dat de groenten net onder staan. Zet het deksel erop en laat al dit lekkers een kwartiertje pruttelen op een middelhoog vuur.

Test de gaarheid van je groenten door met een houden lepel wat stukjes wortel en pompoen te pletten. Als je ze zo tot moes kan pletten zijn ze perfect gaar. Haal er de mixer door tot je een gladde soep krijgt. Is ze naar jouw smaak te dik, doe er dan wat water bij tot je de juiste consistentie bereikt.

Toch even opletten voor de kruiding. Proef zeker eens voordat je peper en zout gaat toevoegen. Er zit al wat zout in de bouillon en soms is dat voldoende. Kruid bij naar eigen smaak en laat zo nog een vijftal minutjes verder pruttelen op een laag vuurtje.

Kruidingstip: Let op met peper en zout in soep. Mijn ervaring leert me dat de smaak van de kruiding evolueert als je de soep wat laat rusten. Kruid dus beter wat te weinig. Je zal zien dat de peper en het zout beter doorkomen de dag erna. Dat geldt trouwens ook voor de andere smaken. Soep is op zijn best als je ze een dag laat rusten.

Opdienen:

Opdienen doe je gewoon zo of met een klein vleugje room erbij. Voor een extra feestelijke toets kun je nog wat currypoeder strooien op de rand van je bord en afwerken met een blaadje koriander. Gegarandeerd succes!

Smakelijk!

By Dinkum (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons
Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>