Recycleer jij al je plastic folie?

Share Button

Alles is tegenwoordig verpakt in plastic folie, dus voor de meesten onder ons maakt plastic folie een groot deel uit van de inhoud van de restafvalzak. Zonde toch! Wel, wat als ik zeg dat je wellicht een groot deel van dat afval kunt sorteren en laten recycleren?

ContainerparkIk was toevallig eens op de website van de milieudienst Roeselare aan het zoeken om te zien wat ik kon doen met plastic bakjes van champignons (nog steeds geen idee trouwens…) toen ik zag dat het recyclagepark in Roeselare ook onbevuilde plastic folies accepteerde. Fantastisch nieuws (maar shame on me dat ik dat nu pas ontdekt heb)! Dus ben ik plastic folie beginnen sorteren in een aparte zak die ik naar het containerpark breng. Vooral secundaire verpakkingen belanden hierin maar ook andere plastic folie die niet bevuild is. Het is onvoorstelbaar hoe mijn hoeveelheid restafval hierdoor verminderd is. De laatste keer deed ik 6 weken met een restafvalzak waar ik vroeger elke 2 weken een zak vol had. Dat komt uiteraard niet enkel door het sorteren van plastic folie maar het draagt er wel toe bij. Minder restafval is besparen op kostbare afvalzakken en recycleren van plastic is uiteraard goed voor het milieu. Je wil echt niet weten hoeveel plastic in het milieu belandt en hoe slecht het is voor dier, mens en plant.

Waar kun je terecht met plastic folies?

Jammer genoeg kun je nog niet op alle recyclageparken terecht met plastic folies. Kijk dus zeker eens op de website van het recyclagepark in jouw buurt voordat je begint te sorteren.

Ik probeer op deze pagina een lijst op te stellen van de gemeentes waar je terecht kunt met plastic folie dus laat me zeker weten als jouw gemeente er niet tussen staat. De lijst is momenteel behoorlijk beperkt maar ik hoop zo snel mogelijk met jouw hulp een volledige lijst te krijgen, ook van Nederland gezien Econologist meer en meer Nederlandse lezers weet te bekoren. Contacteer me dus gerust mocht je jouw gemeente willen toevoegen of laat een bericht achter op Facebook.

 • Oost-Vlaanderen:
  • Aalst
  • Affligem
  • Denderleeuw
  • Destelbergen
  • Drongen
  • Erpe-Mere
  • Galmaarden
  • Gent
  • Gentbrugge
  • Geraardsbergen
  • Haaltert
  • Herzele
  • Kluisbergen
  • Lede
  • Ninove
  • Oostakker
  • Oosterzele
  • Sint-Lievens-Houtem
  • Wondelgem
  • Zottegem
 • West-Vlaanderen:
  • Hooglede
  • Houthulst
  • Jabbeke
  • Koekelare
  • Kortemark
  • Langemark-Poelkapelle
  • Lichtervelde
  • Menen
  • Moorslede
  • Roeselare
  • Staden
  • Torhout
  • Wervik
  • Wevelgem
  • Wingene
  • Zonnebeke 

Meer weten over hoe plastic afval verminderen?

Volg zeker Plastic Soup Foundation, een Nederlandse organisatie die zich inzet voor het verminderen van plastic afval: WebsiteFacebookTwitter

Share Button

One Response to Recycleer jij al je plastic folie?

 1. De Maertelaere Julie zegt:

  Wat een goede tip. Ik stapte onlangs naar mijn containerpark (Maarkedal) en vroeg of ik daar ook terecht kon met mijn plastiek folie. De man antwoordde dat hij daar wel speciale zakken voor heeft, maar dat de afvalmaatschappij ze niet komt ophalen. Hij gooit ze uiteindelijk toch bij het grof vuil.
  Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en naar IVLA gebeld. Ze wisten daar van niets en zeiden dat er enkel landbouwfolie wordt ingezameld. Dit terwijl er in hun reclamefolder Plastic folies vermeld worden. Ik zou hier graag verder mee gaan, maar sta dus voor een voldongen feit. Ik neem nog eens contact op met de milieudienst op de gemeente.

  Bedankt voor deze goede tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>