Printer stuk? Koop je echt nog een nieuwe?

Share Button

No printerEen printer. Iets wat de meesten van ons in huis hebben omdat het als noodzakelijk aanzien wordt. Of misschien wel gewoon ‘in het geval dat ik snel eens iets moet printen’. Printers kosten tegenwoordig bijna niks meer en daarom is de drempel om er een in huis te halen heel erg klein. Daarom staan we er misschien niet bij stil of het echt wel nodig is om een printer in huis te hebben. Maar is een printer niet gewoon overbodige luxe?

De verborgen kosten van een printer

Ja, heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel je printer je kost? Neen, ik heb het niet over de aanschaf ervan maar over de kosten om er een in huis te hebben en te gebruiken. Wel, er zijn een aantal dingen die je in rekening moet brengen:

 • HP cartridgesInktcartridges: Je kent ze wel, die dingen die vaak meer kosten dan je printer en veel te snel leeg zijn of opdrogen alvorens ze leeg zijn. Om de lage kosten van de printer zelf te compenseren gaan fabrikanten allerlei trucjes toepassen om toch ergens winst te maken. Eerst en vooral zorgen ze ervoor door een systeem van chipidentificatie dat je enkel de cartridges van hun merk kunt gebruiken. Gedaan dus met de goedkopere alternatieven. Ook zit in de meeste printers een teller die telt hoeveel pagina’s je afdrukt met een cartridge en die je laat weten wanneer je die niet meer kunt gebruiken. Vaak nog lang voordat de cartridge leeg is. Zeker het geval indien je vooral tekst afdrukt bijvoorbeeld met hier en daar eens een kleurtje. Oplichterij van de bovenste plank! O ja en ook al meegemaakt dat je een mooie voorraad cartridges in huis hebt als je printer het begeeft? Vergeet het maar dat je die nog kunt gebruiken in je nieuwe printer.
 • Sluipverbruik: Een klein onderzoek vertelt me dat de doorsnee inkjet printer die we met zijn allen thuis staan hebben zo’n kleine 10 Watt verbruikt in slaapstand. Dat betekent op jaarbasis een verbruik van maar liefst een kleine 90 kWh wat neerkomt op een 30 EUR, afhankelijk van je energiecontract en je woonplaats. Zonder ook maar een pagina af te drukken. Dit kun je uiteraard voorkomen door de stekker uit te trekken of een schakelaar te plaatsen die de stroom volledig onderbreekt.
 • Papier: Een pak van 500 vellen A4papier van 80g/m2 kost al gauw tussen de 5 en de 10 euro. Maar daar zit de grote kost niet. Ga maar eens speciaal papier kopen zoals fotopapier of glanzend zwaar papier. Voor alle zekerheid van het merk van de printer zelf om toch geen risico te lopen dat mijn printer het niet zal nemen en de kosten lopen al gauw op in de tientallen euro per pakje van een stuk of 20 vellen.

Wat is dan het excuus om een printer in huis te halen?

Er zijn geldige redenen zoals bijvoorbeeld als je schoolgaande kinderen hebt die vaak huiswerk en dergelijke moeten afdrukken of als je zelfstandige bent maar daar blijft het vaak ook bij. Voor de meeste andere excuses om een printer in huis te hebben zijn er alternatieven. Hieronder een opsomming:

 • Vakantiefoto’s afdrukken: Iets waar de fabrikanten van printers gretig op inspelen. Maar ik heb hier zelf slechte ervaringen mee. Het is extreem moeilijk om de kwaliteit van foto’s te benaderen die je krijgt door ze te laten afdrukken door een professionele fotoservice. Ja, zelfs de goedkopere. Tenzij je natuurlijk een dure semi-professionele of professionele fotoprinter koopt. Vaak is het een werk van proberen en opnieuw proberen om de juiste kleuren te krijgen, de foto op de juiste grootte en plaats te zetten enzovoort. Pure verspilling. Ook heb ik de indruk dat de kleuren sneller vervagen op een foto die ik zelf afgedrukt hebt. Maar het grootste argument is toch de prijs. Voor goed fotopapier (10x15cm) betaal je toch al gauw 25-30 cent en reken er maar evenveel bij voor de inkt. Een veelvoud van de prijs die je betaalt bij een online fotoservice. En ja, het is misschien leuk om snel eens een foto af te drukken zonder te wachten op verzending maar hoe vaak gebeurt dat dan? Inderdaad…
 • Reisdocumenten: Ik ben heel vaak op luchthavens en het verwondert me steeds welke stapels papier mensen meedoen als ze op reis gaan. E-mails, reisdocumenten (uiteraard inclusief de tien pagina’s verkoopsvoorwaarden), hotelreservaties, adressen en noem maar op. Ik doe al jaren niks meer mee van papieren, tenzij een boarding pass als het verplicht is om die thuis af te drukken. Als je een vlucht neemt is een identiteitskaart of paspoort meestal genoeg om je aan boord van het vliegtuig te krijgen. Al je reservatiegegevens zijn bekend in de computersystemen bij de check-in dus hoef je enkel maar jezelf te identificeren aan de dame of heer aan de balie om je boarding pass te krijgen. Twijfel je kun je nog altijd een kopie van je reisdocumenten bewaren op je smartphone of tablet zodat je die kan tonen. Er zijn ook heel handige reis apps beschikbaar waarin je al je gegevens kwijt kunt, van vluchtgegevens en hotelreservaties tot huurwagen en restaurantreservaties. Ikzelf gebruik TripIt en ben daar heel tevreden over. Helemaal gratis en je hoeft in de meeste gevallen enkel je e-mail reservatie door te mailen naar hen en de info komt automatisch in je app, netjes ingevuld  en klaar om te gebruiken. Voortaan kun je dus papierloos op reis.
 • Recepten: Nog zo’n klassieker. Veel mensen bewaren al hun recepten netjes in mappen om makkelijk hun favoriete recepten terug te vinden. Ook hiervoor zijn heel veel digitale alternatieven beschikbaar. Ikzelf gebruik hiervoor Evernote. Een applicatie om notities, foto’s, webpagina’s en andere bij te houden. Evernote werkt op je PC als programma, maar ook in de browser als webpagina of als app op zowat eender welke smartphone die je kunt bedenken. Zo heb je steeds al je notities bij de hand. Heel handig is uiteraard de zoekfunctie waarmee je snel al je recepten terugvindt. Probeer dat maar eens met een traditionele receptenmap. Heb je een leuk recept gezien in een tijdschrift of krant, neem er dan een foto van met je smartphone en je kunt die ook kwijt in Evernote. Sinds kort is er ook een speciale versie van Evernote beschikbaar voor recepten waarin je ook kan zoeken naar online recepten en die onmiddellijk kunt toevoegen aan je eigen Evernote account. Die versie is beschikbaar onder de naam ‘Evernote Food‘. O ja en heb ik er al bij verteld dat het gratis is? :-)

En zo zijn er wel nog andere toepassingen te vinden maar het komt er op neer dat er voor alles wel een alternatief is zodat je echt wel zonder een printer kunt. En voor die zeldzame keren dat je dan toch eens iets moet afdrukken, waarom niet gewoon op het werk? Ik kom misschien aan 20-30 pagina’s per jaar, vooral concerttickets en boarding passes dus ik zie niet in wat mijn werkgever hier zou kunnen tegen in brengen. Zie je het niet zitten om op het werk te printen, dan kun je ook bij kopieercentra of zelfs vaak in de bibliotheek terecht. Voor die paar pagina’s per jaar zeker de moeite om te overwegen. En vergeet niet dat een boarding pass of concertticket ook geldig is als het niet in kleur afgedrukt is. :-)

Conclusie

Voor mij is het duidelijk: Ik heb al jaren geen printer meer en heb die nog geen enkel ogenblik gemist. Voor bijna alles heb ik een digitaal alternatief, vooral op mijn smartphone. Dus gebruik die smartphone eens waar hij voor gemaakt is en denk de volgende keer twee maal na voordat je een nieuwe printer koopt. Helemaal papierloos leven is misschien moeilijk maar geen printer meer in huis halen is een heel goede aanzet. Je portemonnee en het milieu zullen je dankbaar zijn.

Share Button

One Response to Printer stuk? Koop je echt nog een nieuwe?

 1. Glenn zegt:

  Piękny artykuł, ogólnie to ma sens, jednakże w niektórych aspektach bym się kłóciła.
  Z pewnością sam blog zasługuje na szacunek.

  Z pewnością tu jeszcze wpadnę.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>