Over Econologist

Share Button

 

Wie ben ik?

Steven

Mijn naam is Steven en ik ben geboren en getogen in Roeselare in België. Ik werk als Product Manager in de Medische Beeldvorming. Naast mijn werk houd ik vooral van reizen (wat avontuurlijker als het even kan), Heavy Metal muziek (alle subgenres als het maar goed klinkt), koken (mijn pa is chef, wat had je gedacht :-) ), mijn vriendin (jaja willekeurige volgorde dus) en sinds kort ben ik ook gepassioneerd door alles wat ecologie aangaat.

Dat laatste is niet altijd zo geweest, al moet ik toegeven dat ik altijd wel al heel veel interesse gehad heb in de natuur. Als kind wou ik dierenarts worden (tot ik merkte dat ik geen zo’n fan was van bloed en naalden) en hield plakboeken bij van alle mogelijke artikels over dieren en natuur. Mooi gerangschikt per onderwerp en zelfs met een inhoudsopgave per map. Een beetje obsessief misschien?

Nu, er is nog een verschil tussen interesse hebben in iets en er effectief ook iets mee gaan doen. Dat is veranderd sinds ik mijn eigen woning gekocht heb. Een dergelijke investering is uiteraard niet goedkoop en hier en daar begin je wat creatief na te denken over hoe je op het eind van de maand toch nog wat kunt sparen om verder te kunnen investeren aan het uitbouwen van je droom. Op die manier realiseerde ik me dat ik niet altijd even verstandig om ging met mijn centen. Dat zette mij aan het denken en ik ging op onderzoek uit. Alles begint natuurlijk bij jezelf en dus probeerde ik stap voor stap mijn gedrag te veranderen en stil te staan bij de zaken die ik kocht en consumeerde.

De geboorte van Econologist

Door nu en dan eens mijn eigen gedrag en het gedrag van de mensen rondom mij te bestuderen heb ik geleerd dat we ons allemaal wel eens verliezen in overconsumptie, het nutteloos verbruiken van energie en oneerbiedig omspringen met wat de wereld ons biedt. Maar dan ontdekte ik nog iets: De meeste mensen gaan er van uit dat ecologisch leven gelijk staat met het kopen van dure bioproducten, het investeren in zonnepanelen, veganistisch te eten, een dure elektrische wagen kopen of rondrijden met een bakfiets. De meeste mensen inclusief mezelf een jaar geleden. Ecologisch gaan leven is dus voor veel mensen een ver van hun bed show doordat het geld vaak ontbreekt om te investeren in energiebesparende maatregelen of doordat men bang is over wat de maatschappij over hen zal denken. Nochtans hoef je hiervoor geen miljonair of halve hippie te zijn.

Plant uit geld

Making money” door 401(K) 2012, gebruikt onder CC BY

Doorheen mijn zoektocht naar ideetjes om ecologischer te gaan leven ben ik mezelf gaan realiseren dat je op heel veel manieren zelfs geld gaat besparen door bewust op je consumptiegedrag te gaan letten. Ping ping, hoor je de jackpot rinkelen? Beeld je eens in hoe je je zou voelen mocht iemand je zomaar 10 euro toestoppen vandaag, morgen opnieuw en dat voor de rest van het jaar. Ik ken niemand die daar niet vrolijk zou van worden, al wordt beweerd dat geld niet gelukkig maakt. Wel, wat als ik nu beweer dat je met wat kleine inspanningen gemakkelijk een dergelijk bedrag bijeen spaart? Beeld je eens in wat je met dat geld zou kunnen doen. Laat het dromen alvast beginnen.

En dat brengt me naadloos naar het nobel doel dat ik probeer na te streven met Econologist. We bevinden ons niet alleen in een economische crisis maar ook een ecologische crisis. We putten stilaan onze aarde uit door onze onverantwoorde omgang met alles wat onze aarde te bieden heeft. Ongeziene vervuiling, opwarming van de aarde, uitsterven van diersoorten, noem maar op. Er zijn al veel onomkeerbare dingen gebeurd maar samen kunnen we dit alles een halt toe roepen. Samen is hier het belangrijkste woord want een enkeling zal het verschil niet maken. Daarom heb ik dus besloten te beginnen bloggen om aan iedereen die het wil zien te tonen dat er aan ecologisch leven niet enkel lange termijn voordelen verbonden zijn, voordelen waarvan we zelf misschien de vruchten niet zullen plukken.

De essentie van Econologie

Econologie is een samentrekking van economie en ecologie. Het begrip is ontstaan op het einde van de 20ste eeuw en de filosofie erachter is economische vooruitgang door het beperken van het gebruiken van (al dan niet) uitputtelijke natuurlijke bronnen en over het algemeen het dematerialiseren van onze economie. Met andere woorden: We worden er allemaal beter van door minder en slimmer te gaan consumeren.

Overconsumptie is de ziekte van onze maatschappij. Onbewust laten we er ons door meeslepen. We moeten altijd het nieuwste hebben, gooien weg hetgeen we niet meer nodig hebben en zijn zodanig gewoon dat er altijd eten is in de supermarkt dat we niet meer nadenken over wat er allemaal nodig is om die producten tot bij ons te krijgen. We vinden dus alles vanzelfsprekend. Maar wist je bijvoorbeeld dat we allemaal samen 30 tot 50% van het geproduceerde voedsel weggooien? (bron) Of dat er in de Grote Oceaan een gebied van naar schatting 34 keer de oppervlakte van Nederland vol drijft met plastic en ander afval? (bron)

Tijd dus om er iets aan te doen. En hoewel de kleine tips die ik via deze blog geef misschien niet veel lijken uit te maken voor een individu kunnen ze een ongeziene impact hebben als we allemaal meedoen. Allemaal samen kunnen we het tij doen keren. Stap voor stap. En ondertussen nog wat geld besparen is goed meegenomen, niet?

Hoe kan ik het verschil maken?

Wel, eerst en vooral door jezelf bewust te worden van de impact die we samen kunnen hebben. Schep op bij je vrienden over hoe je energierekening gedaald is, je auto minder gaan verbruiken is of hoe je geld verdiend hebt met het verkopen van spullen die je niet meer nodig hebt.

Vertel je vrienden, kennissen, familie en collega’s over Econologist. Ook zij zullen snel merken dat een kleine moeite vaak het verschil maakt.

En als laatste: Heb je zelf tips om ecologischer te gaan leven, stuur ze gerust op of neem deel aan een discussie op deze site, Facebook of Twitter. Schrijf ik een artikel over een tip die ik van jou gekregen heb, dan krijg je uiteraard een eervolle vermelding in het artikel.

De eerste stap is al gezet doordat je op deze site bent terechtgekomen!

Samen kunnen we het tij keren. En misschien sneller dan we allemaal denken.

Veel leesplezier!

Share Button

2 Responses to Over Econologist

 1. An Demanet zegt:

  Beste,

  In mijn zoektocht naar een alternatief voor waspoeder en wasverzachter kwam ik op uw website terecht.
  Ik heb wel nog een aantal vraagjes en hoop dat u mij hierop een antwoord kan geven…

  Het is zo dat ik al een tijdje geen artificiële geuren meer kan verdragen en overgeschakeld ben op volgend systeem om mijn was te doen:
  Ik gebruik azijn als wasverzachter en los sodakorrels op in water en giet dat bij mijn was in de wastrommel alvorens de machine aan te zetten.
  Ik gebruik als waspoeder natriumbicarbonaat.
  Deze tips vond ik ook terug op de website, dus ik veronderstel dat ik wel goed bezig ben ;-)
  Kan het geen kwaad voor mijn machine wanneer ik steeds op die manier mijn was doe?

  Het enige wat ik ook soms mis is een klein beetje geur, want natuurlijk, wanneer mijn was uit de machine komt ruikt die eigenlijk naar niks.
  Ik las dus dat ik etherische olie kan toevoegen aan de azijn voor een geurtje.
  Maar geeft dat dan geen vlekken op de kledij?
  Ik heb ook een beetje schrik dat die geur dan misschien te overheersend gaat zijn.

  Heeft u anders nog tips voor mij wat betreft de hoeveelheden ed.?
  Of misschien interessante links waar ik nog wat inspiratie kan opdoen?

  Alvast bedankt voor de hulp.

  Met vriendelijke groeten,

  An Demanet

 2. Karin Van Hulle zegt:

  Hallo An,
  Wasverzachter is nergens voor nodig, gebruik ik nooit. Drogen in de droogtrommel als je graag zachte handdoeken hebt, maar zelfs dat is niet nodig (een ruwere handdoek heeft een scrub effect, dubbele besparing want scrubcrèmes hoeven dan ook niet meer). Een waterontharder (machine, werkt met onthardingszout) is natuurlijk ideaal maar dat heeft niet iedereen. Sodakorrels zijn een effectief en goedkoop schoonmaakmiddel, dus ik veronderstel dat het ook als vervanger van waspoeder kan dienen. Om wasluis (dat is een vieze bruinzwarte smeer die ontstaat als je machine vuil is) te voorkomen, de machine om de paar weken of maanden eens op 95°C laten draaien. Veel succes ermee.
  Groeten,
  Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>