Heerlijke rijst met minder energie

Share Button

RijstRijst staat bij mij heel vaak op het menu. Het is snel klaar, neemt heel veel smaak op en past bij vrijwel alles wat op tafel komt. Veel mensen vinden echter rijst smaakloos en maken het daarom niet vaak klaar. Ik deel graag wat tips om lekkere rijst klaar te maken en dat op een ecologische manier.

Kookbuiltjes: Weg ermee!

Van kookbuiltjes krijg ik echt de kriebels. Ten eerste heb je uiteraard afval van een kookbuiltje. Plastic dat niet recycleerbaar is dus direct in de restafvalzak gaat. Bovendien zijn kookbuiltjes ook vaak duurder dan gewoon verpakte rijst.

Maar wat ik het meest vervelende vind aan kookbuiltjes is dat ik de rijst amper op smaak krijg. En daar is een eenvoudige verklaring voor: Heb je al eens gelet op het water dat je weggiet als je rijst gekookt is? Ja, inderdaad, het ruikt heerlijk en lijkt heel sterk op een bouillon. En dat is het in feite ook een beetje. Dat zijn de smaken die niet in je rijst zitten maar direct in de afvoer gaan. Wie zou dat nu willen?

Ik koop tegenwoordig mijn rijst in grote zakken (4-5 kg) bij een Aziatische supermarkt. Lekker, goedkoop en nog minder afval. En zo zit ik nooit zonder :-)

Rijst koken met smaak en minder energie

Dus hoe kan het dan wel? Rijst koken is super eenvoudig met het volgende receptje:

Ingredienten:

 • Een eetlepel olijfolie
 • Fijn gesneden ajuin (naar smaak)
 • 1 glas rijst per 2 personen
 • Dubbele hoeveelheid water (2 glazen voor 2 personen)
 • Bouillonblokje (of een andere smaakmaker naar keuze)

Werkwijze:

 • Verhit de olijfolie in een pot
 • Voeg er de ajuin aan toe en laat op een rustig vuurtje glazig worden
 • Doe daarna de rijst erbij en laat rustig meestoven tot de rijst lekker begint te geuren en glazig wordt
 • Giet het water op de rijst en voeg het bouillonblokje of een andere smaakmaker toe
 • Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur af. Dek de pot af en wacht 10 tot 15 minuten tot al het water opgenomen is. Roeren is niet nodig.
 • Klaar! Opscheppen en smullen!

Rijst koken op deze manier zorgt ervoor dat alle smaken van de ajuin, bouillon en eventueel andere kruiding in de rijst blijft. Bovendien gebruik je heel wat minder energie doordat de rijst niet door moet koken. Handig toch?

Smakelijk eten!

Share Button

2 Responses to Heerlijke rijst met minder energie

 1. Renilde zegt:

  Ook hier: nooit meer rijst uit kookbuiltjes!!
  Ik gebruik altijd wat knoflook ipv ajuin in de olie.
  En ik laat ook vaak kruidnagel en kardemompeulen meekoken met de rijst voor een Indisch tintje.
  Lekker!

 2. steven steven zegt:

  Bedankt voor de tips Renilde. Ik probeer zeker eens de ajuin te vervangen door knoflook. Kan niet slecht zijn! Dat Indisch tintje zie ik ook wel zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>