Gebruik jij ook te veel shampoo, zeep en tandpasta?

Share Button

Ok ik geef het toe, het lijkt iets banaals maar lees vooral verder want misschien herken je jezelf hier wel in. Je kent wel de talrijke reclames op TV voor shampoo, zeep of tandpasta waarbij men zich te goed doet aan overvloedige hoeveelheden van die producten. Wel zonder dat we het beseffen zetten die reclames ons aan tot overconsumptie van deze producten. Daar wordt ons haarfijn getoond hoe we ze moeten gebruiken. Of niet?

Hoeveel is genoeg?

Het was een gewoonte. Haar wassen: handje vol shampoo en wrijven maar. Het schuim vloog in het rond, net zoals in de reclame. Het is iets wat wellicht velen onder ons doen zonder erover na te denken. Hetzelfde met zeep of douchegel. En wat met tandpasta? Leg jij ook je tandenborstel mooi vol zoals voorgetoond in de reclame?

Maar toen begon ik me te realiseren dat het grootste deel van de die producten misschien gewoon in de afvoer belandden. En zo ben ik beginnen experimenteren met hoeveelheden. Hoeveel shampoo, zeep of tandpasta is nu eigenlijk genoeg om proper te worden? En wat bleek: Bijna niks. Een dotje tanpasta en een kleine soeplepel shampoo zijn in mijn geval meer dan genoeg. (en voordat je jezelf de vraag stelt: neen er ligt geen soeplepel in mijn douche :-) )

Het geniale tandpasta idee

Tandenborstel met tandpastaHet is uiteindelijk het doel van iedere firma om zoveel mogelijk omzet te draaien. En zo is een van de meest bekende trucjes uit de 21ste eeuw geboren. Helaas heb ik niet de exacte gegevens zoals jaartal en firmanaam (sommige bronnen zeggen Colgate) maar het verhaal klopt wel: Bij een tandpastafabrikant had iemand het geniale idee om de omzet van tandpasta met 20% of meer te laten stijgen met een minieme investering: De opening van de tube werd vergroot van 5 tot 6mm waardoor er bij elke knijpbeurt 20% meer tandpasta uit de tube zou komen. Zonder dat je het als consument beseft uiteraard. Het idee is doorgevoerd en de firma zag de omzet en de winst de lucht in schieten. Allemaal wel leuk voor die firma maar als consument ben je er allesbehalve bij gebaat.

Experimenteer en bespaar tientallen euro per jaar

Het mooiste voorbeeld van hoe ik bespaar is mijn shampoo. Waar ik vroeger toch om de anderhalve tot twee maanden een nieuwe fles nodig had (500ml!) doe ik nu al meer dan een half jaar met dezelfde fles en ze is nog bijlange niet leeg. Meer zelfs, ik ben stilletjesaan aan een nieuwe geur toe :-) Het is moeilijk om de besparing zomaar uit te rekenen voor mensen met lang, halflang of kort haar maar in mijn geval loopt het toch op tot enkele tientallen euro per jaar op mijn shampoo, zeep en tandpasta samen. Leuk meegenomen! En het is uiteraard goed voor het milieu want alles wat we niet verbruiken hoeft niet geproduceerd, verpakt en getransporteerd te worden. En dat geldt trouwens evengoed voor mocht je reeds ecologische producten gebruiken. Die hoeven ook geproduceerd, verpakt en getransporteerd te worden.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>