Ecologisch, ook op het werk!

Share Button

De meeste mensen letten wel wat op wat ze doen als ze thuis zijn omdat ze het voelen in hun portefeuille maar uit eigen ervaring zie ik dat er op het werk maar al te vaak nog nonchalant omgesprongen wordt met energie, afval en andere zaken. Het is nochtans maar een kleine moeite om je ecologische voetafdruk op het werk te verkleinen. Hierbij wat tips:

Koffie, thee? In een echte mok natuurlijk!

Coffe cupWij hebben het geluk gratis koffie en thee te kunnen nemen op het werk. Er staat sinds kort zo’n high tech machine waar er na een paar drukken op de knop precies de kop koffie uit komt die je wil. Er valt ook mooi een plastic bekertje uit om de koffie op te vangen. Maar als je er een mok onder zet valt er geen bekertje uit dus geen plastic afval. Maar het is hallucinant hoeveel mensen ik dagelijks ettelijke keren zie terugkomen van de koffiemachine met een plastic bekertje. Ik vraag me echt af hoeveel bekertjes we er zo door draaien iedere maand. Neen, ik durf er eigenlijk niet aan te denken. Herken je de situatie? Spreek er je collega’s over aan of praat erover met je werkgever. Misschien kan een eenvoudige sensibiliseringscampagne helpen.

Moet dit echt afgedrukt worden?

Er wordt wel minder afgedrukt dan vroeger maar toch zie ik dat er nog zoveel onnodig papier verspild wordt in mijn werkomgeving. Een presentatie herlezen? Afdrukken! Liefst in kleur en 1 slide per pagina uiteraard. Een meeting? De meeste mensen komen naar de meeting met de uitnodiging met de onderwerpen van de meeting op papier. Om die dan uiteraard na de meeting gewoon weg te gooien. Een collega komt naar mij met een vraag over iets wat hij in een e-mail ontvangen heeft van iemand anders. Juist ja, de mail mooi afgedrukt om me te tonen wat de vraag juist is. Ik kan echt talloze voorbeelden geven van zaken die afgedrukt worden om een uurtje later gewoon in de papierbak te belanden.

Denk dus goed na voordat je iets afdrukt. Neem je laptop mee naar een meeting, review een tekst met de optie ‘wijzigingen bijhouden’ aan en stuur die zo terug naar je collega. Gebruik de notities in Powerpoint om commentaar te geven op slides en heb je echt een vraag voor een collega, stuur dan de mail gewoon door en bekijk die samen.

Meeting afgelopen? Lichten uit, projector af.

Nog zo iets waar zo nonchalant mee omgesprongen wordt: Elektriciteit. Het gebeurt zo vaak dat mensen een vergaderruimte verlaten en gewoon alle lichten laten branden en de projector of het beeldscherm laten aan staan. Het is nochtans een kleine moeite om alles af te zetten als je weggaat. Waarom lukt dat dan niet op het werk? Is het misschien omdat het niet uit je eigen zak komt? Misschien een ietwat grove statement maar het moest er even uit :-)

Airco: Deuren en ramen dicht.

Hoe moeilijk is het om de deur dicht te doen als je een ruimte binnen of buiten gaat? Thuis laat je toch ook de deur niet open terwijl de verwarming aan staat? Maar toch gebeurt het. En veel. Verwarming en airco zijn enorme energievreters en leveren een heel grote bijdrage aan onze CO2 uitstoot. Let er dus op dat je steeds de deuren en ramen dicht laat als de verwarming of airco aan staat. Heb je dan toch nood aan frisse lucht, zet dan eerst alles uit voordat je het raam opent.

Conclusie

Nu ik echt met ecologisch leven bezig ben valt het me op hoe zoveel mensen gewoon geen rekening houden met het milieu (of het geld van hun werkgever) in hun dagdagelijkse bezigheden. Nochtans kun je al een groot verschil maken door op een paar kleine zaken te letten. Men zegge het voort!

 P.S. Probeer misschien ook eens de frisdrankenautomaat links te laten liggen en drink wat water uit de kraan.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>