Ecologisch in het kleinste kamertje

Share Button

Toilet icoonHet toilet bezoeken doen we allemaal, meerdere keren per dag zelfs. Het is een routine die we al jaren doen zonder er ons vragen bij te stellen. Toch kan het geen kwaad om ons gedrag ook in het kleinste kamertje eens te evalueren want met zijn allen kunnen we het allemaal veel ecologischer. Een aantal tips.

Oud toilet waterbesparend maken

Binnenkant toiletTraditioneel gebruiken oudere toiletten 9 liter per spoelbeurt. Heel wat meer dan moderne toiletten. Maar wat kun je doen als je water wil besparen en geen budget hebt om een nieuw toilet te plaatsen? Wel, er zijn een aantal heel makkelijke ingrepen waardoor je je toilet gratis waterbesparend kunt maken:

  • De truc met de fles: Draai de watertoevoer naar je toilet dicht en spoel het toilet door. Open de spoelbak en laat deze uitdrogen. Vul een plastic fles met water. Plaats die in de spoelbak op een plaats waar ze geen hinder kan veroorzaken voor het spoelmechanisme en kleef de fles vast met duct tape. Per fles van anderhalve liter bespaar je dus anderhalve liter water per spoelbeurt. Per persoon komt dit ongeveer overeen met een besparing van 3000 liter per jaar. Heb je plaats voor nog een fles, zet er gerust nog eentje bij en je bespaart nog meer. Eenvoudig toch?
  • Pas de vlotter aan: In toiletten zit een systeem met een vlotter die ervoor zorgt dat de watertoevoer stopt eens de spoelbak vol is. Bij sommige toiletten kun je de positie van die vlotter aanpassen. Hoe meer je hem naar beneden brengt, hoe minder water er zal zijn in de spoelbak. Experimenteer dus gerust met de hoeveelheid en bespaar. Terug helemaal gratis!

Grote boodschap: klein spoelen

De meeste moderne toiletten hebben tegenwoordig een dubbele spoelbak. Een kleine (3 liter) voor de kleine boodschap en een grotere (6 liter) voor de grote boodschap. Dubbel zoveel water dus als je een grote spoelbeurt doet. Maar heb je al eens geprobeerd na de grote boodschap de kleine spoelknop te gebruiken. Wel, ik heb daar de laatste tijd wat experimenten mee gedaan en het grootste deel van de tijd is alles mooi weg. Met de helft van het water dus. De paar keer dat dan toch niet alles weg is kun je dan toch nog de grote knop indrukken en het extra water dat je dan verbruikt weegt absoluut niet op tegenover het water dat je bespaart.

Ja, en het is ook de moeite waard om dit toe te passen als je regenwater gebruikt. Vroeg of laat moeten we allemaal wel eens overschakelen op gewoon leidingswater als het een tijdje droog geweest is dus alle regenwater dat je niet verbruikt is leidingswater dat je later niet moet betalen.

Onmiddellijk poetsen bespaart heel wat moeite

Het kan wel eens gebeuren dat er wat residu achterblijft na het spoelen. Er worden dan ook heel wat middeltjes verkocht die je toilet proper houden krijgen zonder moeite maar deze zijn vaak heel schadelijk voor het milieu. Hard schrobben zien we ook niet zitten eens alles mooi opgedroogd is dus zit er maar 1 ding op: Ga snel eens met de WC borstel door het toilet na je bezoek en je hoeft minder vaak te schrobben en minder chemische producten te gebruiken.

Handen wassen met minder zeep

Handen wassenOveral waar we komen vinden we handige zeepdispensers. Ik heb er de laatste weken op gelet hoe mensen (inclusief mezelf) die gebruiken. Bijna iedereen (terug inclusief mezelf) drukt minstens twee keer om zeker voldoende zeep te krijgen. Als je echter goed oplet spoelt een deel van die zeep ongebruikt weg. Waarom dus niet eens proberen een keer te pompen? Ik krijg in ieder geval mijn handen proper met een klein beetje zeep. Het helpt ook om eerst je handen nat te maken voordat je zeep gaat gebruiken. Zo verspreidt de zeep zich makkelijker en heb je er minder nodig. Mocht iedereen dit doen gebruiken we met zijn allen minstens 50% minder zeep. Moeilijk voor te stellen hoeveel liter zeep we hiermee wereldwijd kunnen besparen, niet?

En terwijl we praten over handen wassen: Is het echt nodig om dit met warm water te doen? Ik sta ervan versteld dat bijvoorbeeld op de luchthaven van Zaventem er standaard warm water uit de kraan komt…

Handen drogen: Het kan ook met minder

Er wordt heel veel gespeculeerd over wat er nu het beste is voor het milieu: papieren handdoekjes of een droger. Ik heb zo de indruk dat men er nog niet helemaal uit is dus ga ik me hier niet over uitlaten. Maar een paar weken geleden vond ik een zeer inspirerend filmpje op het Internet van een man die iedereen probeert aan te sporen de handen te drogen met maar een papiertje. Kijk en oordeel vooral zelf. Ik ben in ieder geval mijn oude gewoonte van twee tot drie papieren handdoekjes te pakken kwijt :-)

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>