De thermostaat een graadje lager word je echt wel gewoon

Share Button

We zijn allemaal gewoon aan een bepaalde graad van comfort en daarbij hoort ook de gezellige warmte in huis. Zeker nu het nog fris is buiten doet niks zoveel deugd als je in de zetel nestelen in een warm huis. Maar hoe hoog staat jouw thermostaat? 21-22 graden? Het kan heus wat lager en je kan er behoorlijk wat geld mee besparen.

De macht der gewoonte

Vrienden van ons hebben een passief huis. Een van de voordelen van hun passief huis is dat het overal in huis een mooie 22 graden is, zowel in de winter als in de zomer. En dat is ook zowel beneden als in de slaapkamers. Lijkt me een hel om in te slapen maar zoals die vrienden heel duidelijk te kennen gaven: Je wordt dat heel snel gewoon. Dat geldt ook voor de meerderheid van de mensen die nog op de gewone manier de woning opwarmen en de thermostaat zelf overdraaien. Je wordt een bepaalde temperatuur al gauw gewoon. Maar dat geldt ook voor een lagere temperatuur.

Koud in huisComfort inleveren? Heus niet!

Wat? Mijn huis kouder maken? No way! Dat hoor je van veel mensen als je over dit onderwerp praat. Blijkbaar zijn maar weinig mensen bereid om aan comfort in te boeten. Wel, bij ons is het altijd 19 tot maximum 20 graden in huis. Als we rondlopen en in de weer zijn is dat een perfecte temperatuur. Om stil te zitten in de zetel hebben we een paar lekker zachte fleece dekentjes die ons lekker warm houden. Dat is ook comfort! En gezellig. Neem het van mij aan.

Besparing?

En nog geen klein beetje! Afhankelijk natuurlijk van de grootte van je woning of leefruimtes kun je zonder problemen 50 EUR per jaar besparen per graad dat je de thermostaat lager zet. Dus ben je gewoon aan 22 graden in huis en lukt het je om terug te komen naar een comfortabele 20 graden bespaart je dat zeker 100 EUR per maand. De moeite waard, niet? Ik hoef er uiteraard niet echt bij te vermelden dat je ecologische voetafdruk terug een stukje kleiner wordt hierdoor en daarvoor doen we het natuurlijk, niet? Oh ja en vergeet ook niet je verwarming uit te zetten een half uurtje voor je gaat slapen. Zo bespaar je nog meer!

Hoe hoog staat jouw thermostaat?

Cold House” door stuartpilbrow, gebruikt onder CC BY

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>