Batterijen leeg? Mooi niet!

Share Button

BatterijenWe kopen met zijn allen meer batterijen dan ooit. Ook al zijn we ons wel ergens bewust dat batterijen erg schadelijk zijn voor het milieu blijven we toestellen kopen met batterijen. Tot het absurde toe. Denk maar aan een pepermolen op batterijen of mijn persoonlijke favoriet: Een scheermesje met batterijen. Vreselijk toch hoe onze maatschappij evolueert. Ik weet dat het ijdele hoop is om iedereen aan te zetten geen toestellen meer te kopen met batterijen maar ik hoop dat ik er kan voor zorgen dat we minder batterijen hoeven te kopen.

Laptops, smartphones, fototoestellen

Een maatschappij zonder bovenstaande toestellen is praktisch ondenkbaar dus zal ik het hier niet hebben over de herlaadbare batterijen die in onze gadgets zitten. Het gaat me veeleer om de gekende AA of AAA of 9V batterijen die we met zijn allen in elektrisch speelgoed of huishoudtoestellen stoppen. Hoe kunnen we die toxische afvalberg verminderen?

Herlaadbare batterijen

Het is een evidentie misschien maar ik ken maar weinig mensen die herlaadbare batterijen kopen of gebruiken. De drempel is vaak hoog door de hogere prijs die je betaalt voor dergelijke batterijen of de tijd die het duurt om die op te laden. Het is allemaal toch eenvoudiger om gewoon een nieuw pakje batterijen te openen en je kunt direct terug aan de slag. Toch leunt de balans heel erg over naar de kant van herlaadbare batterijen. De instapkost is misschien groter maar je hebt die in geen tijd terugverdiend.

Bewegende onderdelen

Het is een feit dat elektrische toestellen met bewegende onderdelen heel veel energie verbruiken en dus heel veel batterijen nodig hebben. Denk maar aan bijvoorbeeld elektrische autootjes voor kinderen, een elektrische knikkerbaan of de daarnet vermelde elektrische pepermolen. Maar het is zo dat de batterijen in die toestellen meestal allesbehalve leeg zijn eens het toestel op zich niet meer werkt. De reden hiervoor is dat bijvoorbeeld een elektrisch autootje een groot voltage nodig heeft om te kunnen rijden. Batterijen zijn niet in staat om gedurende de hele levensduur dat voltage te leveren. Een batterij verliest kracht naarmate je ze gebruikt en het kan best dat een halfvolle batterij niet genoeg kracht meer kan leveren om het autootje te doen rijden. Dus dan gooien de meeste mensen die batterijen gewoon weg. Ze zijn toch leeg. Of niet?

Tweede leven

Naast de toestellen met bewegende onderdelen zijn er ook heel wat toestellen die veel minder energie nodig hebben om te kunnen werken. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de afstandsbediening van je televisietoestel. Je hebt het wel al gemerkt dat je die batterijen heel wat minder moet vervangen. Een ander voorbeeld is een LED zaklampje wat altijd wel handig is om bijvoorbeeld in de wagen te hebben of mee te nemen als je gaat kamperen. Die toestelletjes gebruiken hun batterijen meestal tot ze echt leeg zijn. Dus heb je batterijen uit een toestel met bewegende onderdelen die niet meer werken, houd deze dan aan de kant in een apart doosje om te gebruiken in bijvoorbeeld een afstandsbediening of een LED zaklampje. Zo heb je gratis energie voor een hele tijd. Heb je na verloop van tijd meer batterijen verzameld dan je kan gebruiken, geef ze dan weg aan vrienden of familie. En wacht niet te lang want na verloop van tijd verliest een batterij ook kracht, zelfs zonder dat je ze gebruikt.

Recycleren

Vergeet uiteraard ook niet je batterijen te recycleren. In veel winkels en alle recyclageparken zijn inzamelpunten voor gebruikte batterijen. Die batterijen worden na inzameling ontmanteld door gespecialiseerde bedrijven die zoveel mogelijk van het materiaal in de batterij recupereren. Het lijkt een evidentie maar in ons land worden maar tussen de 50 en 60% van de batterijen ingezameld voor recyclage. Dat kan dus zeker een pak beter.

Niet herlaadbare batterijen toch opladen?

Sinds kort is een toestel op de markt waarvan de fabrikant beweert dat het gewone batterijen terug kan opladen. Het lijkt onmogelijk en dat is het blijkbaar ook, zo blijkt uit een reclametest van het televisieprogramma Volt. Behoed je dus voor nutteloze aankopen en bekijk volgende reportage:

http://www.een.be/programmas/volt/reclametest-renu-it-laadt-alle-batterijen-op

Men zegge het voort!

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>