10 tips voor minder plastic afval

Share Button

No plastic pleasePlastic is praktisch ondenkbaar in onze maatschappij. Je vindt het overal en vaak ook op plaatsen waar het helemaal niet thuis hoort zoals langs de weg, in het water, in ons voedsel en zelfs in de maag van dode dieren. Toch blijven we miljoenen of zelfs miljarden tonnen plastic produceren. Vaak voor eenmalig gebruik. Heel wat initiatieven lopen reeds om ons bewust te maken dat we ook zonder plastic kunnen. Denk maar aan initiatieven van ‘The Plastic Soup Foundation‘ of de ‘Zero Plastic Week‘ die ons ertoe aanzet om een week geen plastic te kopen tussen 9 en 15 juni. In het kader hiervan een aantal tips die je op weg zetten naar een leven zonder plastic (of toch met heel wat minder).

 1. Plastic strandGedaan met flessenwater kopen: PET flessen maken een groot deel uit van de plasticsoep over de hele wereld. Ons kraantjeswater in de Westerse landen is perfect drinkbaar en er gelden er zelfs strengere kwaliteitseisen op dan op water uit flessen. Maar toch blijven we honderden euro per jaar weggooien aan flessenwater. Door water uit de kraan te drinken bespaar je flink wat geld en afval. Houd je niet van de smaak, probeer dan eens een filterkan. Ik vond het kraantjeswater in mijn stad niet lekker maar eens gefilterd smaakt het heel lekker.
 2. Koop geen producten met microplastics: Microplastics zijn heel kleine deeltjes plastic die bijvoorbeeld in veel scrubs, douchegels en tandpasta’s te vinden zijn. Ze zorgen voor wrijving bij het aanbrengen van het product waardoor je het scrub effect krijgt. Maar die microplastics zijn te klein om uitgefilterd te worden door waterzuiveringsinstallaties waardoor ze gewoon in de rivieren, de zee of het drinkwater en dus uiteindelijk in de voedselketen terecht komen. Meer info hierover vind je op de website van ‘Beat the Microbead‘ (beschikbaar in het Nederlands). Misschien is een filterkan voor kraantjeswater dan toch geen zo’n slecht idee :-)
 3. Zeg neen tegen plastic zakjes: De meeste supermarkten geven al lang geen plastic zakjes meer weg maar in de kleinhandel vind je ze nog vaak. Neem dus steeds als je boodschappen doet een herbruikbare zak mee en zeg ‘neen’ tegen de plastic zak.
 4. Koop een herbruikbare beker voor je koffie op kantoor: In een eerder artikel rond ecologischer zijn op het werk had ik het al over de vloek van de plastic bekers op het werk. Maar al te vaak vinden we koffiemachines terug die voor iedere kop koffie een plastic bekertje laten zakken. De meeste van die machines kunnen ook detecteren als er reeds een kop onder staat dus geen excuus meer om nog plastic bekertjes te gebruiken.
 5.  Bewaar restjes in een doos, niet in plastic folie: Ik geef toe, ik zondig nu en dan nog eens. Het is een makkelijke reflex om bijvoorbeeld een restje groente of kaas in een stukje vershoudfolie te verpakken alvorens het in de koelkast te leggen. Dat terwijl ik een kast vol doosjes heb die perfect daarvoor kunnen dienen. Probeer dus na te denken alvorens de rol plastic folie boven te halen of nog beter: koop geen vershoudfolie meer.
 6. Groeten en fruit zelf wegen, ook zonder plastic tas: Vaak kun je in supermarkten groeten en fruit in bulk kopen. Die weeg je dan zelf, je kleeft er een barcode op om zo naar de kassa te gaan. De meesten gebruiken een plastic tas voor elke soort groente of fruit apart. Ik probeer steeds ofwel de klever op de groenten zelf te kleven of als het te veel is maar 1 tasje te gebruiken. De klevers komen dan allemaal op die ene tas.
 7. Wassen met vaste zeep en shampoo: Douchegel en shampoo in plastic flessen. We gebruiken het allemaal. Sinds kort ben ik terug overgestapt op het traditionele stuk zeep in plaats van douchegel. Een stuk goedkoper, bijna geen afval en minstens even efficiënt. Ook voor het haar bestaan reeds verschillende zeepproducten in vaste vorm. Ik gebruik altijd de shampoo van Lush zoals bijvoorbeeld deze: http://bit.ly/1tZtXiH. Gaat heel lang mee, geurt heerlijk en komt zonder verpakking.
 8. Koop producten in bulk: Een mooi voorbeeld vind ik kruiden en specerijen. Je vindt ze vaak in de supermarkt in kleine plastic doosjes met amper een 20-tal gram inhoud. Twee keer lekker koken en je hebt enkel nog het plastic doosje over. Klaar voor de vuilniszak. In een winkel zoals Colruyt vind je ook grote verpakkingen kruiden en specerijen die niet alleen veel goedkoper zijn maar ook veel minder afval hebben. Maar mijn favoriete winkel is Vits-Staelens aan Sint-Jacobs in Gent. Daar kun je grote zakjes heerlijke kruiden kopen voor de prijs van een klein potje in de supermarkt. O ja en kruiden en specerijen vervallen heus niet als je ze droog bewaart. Misschien kan de smaak wat minder worden maar ziek word je er niet van.
 9. Koop eens vlees of kaas bij de slager: In supermarkten wordt vlees en kaas verpakt in plastic verpakkingen die vaak te groot zijn en soms zelfs uit meerdere stukken verpakking bestaan. Ga daarom eens naar de slager. Die verpakt alles in een enkel vel papier dus minder afval. Akkoord, het papier heeft een zijde die bekleed is met plastic om te voorkomen dat het papier nat wordt maar je hebt toch heel wat minder afval dan na een bezoek aan de supermarkt. Ben je heel moedig, ga dan naar de slager met een paar plastic potjes om je etenswaren in te doen.
 10. Weg met die plastic snijplank: Een snijplank uit bamboe is een heel duurzaam alternatief voor de alom tegenwoordige plastic snijplank. Bamboe is heel goed bestand tegen krassen, breekt heel snel bacteriën af en neemt bijna geen vocht op. Misschien een leuk cadeau idee voor iemand?

Denk ook vooral voor jezelf eens na hoe in jouw huishouden de hoeveelheid plastic kan verminderd worden. En begin misschien eens met je vuilniszak. Hoeveel van je afval in die vuilniszak is geen plastic? Laat ook secundaire verpakkingen achter in de winkel. Het zal ze maar geld kosten om er van af te geraken!

Vergeet ook niet je plastic folie te sorteren en te recycleren. In een eerder artikel op Econologist kun je alle informatie hierover terugvinden.

Heb jij nog tips om minder plastic te gebruiken?

Share Button

2 Responses to 10 tips voor minder plastic afval

 1. Jessy zegt:

  Wat tip 6 betreft, groenten en fruit in de supermarkt, nog een beter alternatief: neem zelf katoenen zakjes naar de winkel mee, zoals deze waar je de inhoud kan door zien: http://www.kudzu.be/nl/winkel/categorie/i/43304 of maak het zelf. Dan heb je geen enkel plastic zakje meer nodig! Enige nadeel: weegt iets meer. Geen probleem als je het zelf moet wegen, dan kan het nadien in het zakje. Maar als het aan de kassa te doen is, doe ik de moeite niet om alles uit de zakjes te halen om te laten wegen.
  Bestaat ook als alternatief voor papieren broodzakken.

 2. steven steven zegt:

  Goeie tip, Jessy. Ben al een tijdje aan het twijfelen om dergeljke zakjes te kopen. Misschien moet ik het gewoon doen :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>